15 Disember 2008

Kolesterol & Lemak




Panduan ini adalah untuk mengurangkan kolesterol dan lemak oleh itu pilihlah makanan dan kurangkan makanan bergoreng, coklat, kek dan biskut, makan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan, pilih makanan hasih tenusu rendah lemak, pilih makanan kekacang dan daging seperti ikan, kacang dan soya. Bukannya burger, sosej, daging lembu atau ayam, kurangkan pengambilan jenis-jenis kekerang, udang dan organ-organ dalaman seperti hati dsbnya, kurangkan memakan kuning telur dan telur ikan. Gunakan minyak sayur-sayuran kecuali minyak kelapa.


Dalam penyediaan makanan sila buang kulit dan lemak yang ternampak pada ayam dan daging sebelum dimasak, kurangkan minyak semasa memasak, bakar, kukus atau rebus makanan gantikan santan dengan susu kurang lemak semasa menyediakan makanan.

Kesimpulan amalkan panduan ini agar sentiasa sihat dan slim serta terhindar dari 3G- Gemuk, Gebu dan Gempal. Selamat mencuba.
sumber: KKM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan