Ini berbanding mereka yang tidak mengambil asid lemak omega-3 yang biasanya didapati dalam makanan laut, kata satu kajian Amerika Syarikat.
Mereka yang
memiliki tahap asid lemak omega-3 lebih tinggi juga secara keseluruhan
mengurangkan sebanyak 27 peratus risiko kematian lebih awal.
Ia juga mengurangkan sehingga 35 peratus risiko mati akibat sakit jantung
berbanding rakan mereka yang mempunyai tahap darah lebih rendah.
Penyelidikan diketuai saintis di Sekolah Kesihatan Harvard dan disiarkan Annals
of Internal Medicine.
Ketika kaji selidik lain menunjukkan kaitan antara asid lemak omega-3 dan
merendahkan risiko penyakit jantung, kajian terbaru memeriksa rekod orang lebih
tua untuk menentukan sebarang kaitan antara makan ikan dan risiko
kematian.
Penyelidik melakukan imbasan terhadap data 16 tahun membabitkan 2,700 orang dewasa berusia 65 tahun dan lebih tua.
Responden kajian tidak mengambil makanan tambahan minyak ikan, bagi mengelak kekeliruan pengambilan makanan tambahan dan perbezaan diet. – AGENSI
Penyelidik melakukan imbasan terhadap data 16 tahun membabitkan 2,700 orang dewasa berusia 65 tahun dan lebih tua.
Responden kajian tidak mengambil makanan tambahan minyak ikan, bagi mengelak kekeliruan pengambilan makanan tambahan dan perbezaan diet. – AGENSI
Tiada ulasan:
Catat Ulasan